domenica 5 ottobre 2008

PRAJITURA CU MERE




Am facut prajitura cu mere pe care o fac de cand aveam 13-14 ani.Reteta e de la mama.Nu e o prajitura complicata dar deosebit de buna,cel putin noua ne place foarte mult.


Aluat:1 pachet de margarina(nu merge cu unt );

1 ou;

1 lingura otet;

6 linguri apa;

1 lingurita praf de copt;

faina cat cuprinde-sa nu iasa un aluat prea tare-nu stiu sa zic cantitatea exacta ca nu am cantarit-o niciodata

sare-un praf

esenta de vanilie(am pus eu)-puteti pune ce aroma vreti;



Se face un aluat din toate ingredientele de mai sus.Se imparte in doua si se fac doua foi:una o punem direct in tava ,neunsa.Peste ea punem merele si acoperim cu a doua foaie.Intepam cu furculita.


Umplutura:4-5 mere potrivit de mari le curatam si le dam pe razatoarea mare,apoi le stoarcem de zeama si le punem intr-o cratita in care am pus putin ulei sau unt.Adaugam si 2-3 linguri de zahar,coaja si zeama de la o lamaie sau scortisoara.Lasam sa fiarba la foc mic,amestecand din cand sa nu se prinda .Cand sunt bine scazute merele adaugam o lingura de pesmet sau gris si amestecam bine ,apoi dam deoparte si lasam sa se raceasca.



Prajitura se da la foc potrivit-180 de grade pentru 30 de minute(pana prinde o culoare aurie)Cand e gata se lasa cateva minute sa se raceasca apoi se taie si se pudreaza cu zahar.

Cu acest aluat se poate face prajitura cu branza,gem sau nuci.
am fotografiat si sursa de inspiratie.

12 commenti:

mariana ha detto...

da e buna!dar te rog scrie si ce cantitate de faina ai pus!atunci o fac si eu!as vrea miine(luni)s-o fac!multumesc!pa,pa

roxana.m. ha detto...

da draga Mariana,ai dreptate,am omis sa scriu cata faina.Reteta o stiu de la mama si ea punea faina din ochi,asa ca la paine cat sa iasa un aluat potrivit de tare,din care sa poti intinde usor foaia.Oricum n-are cum sa nu-ti iasa,important e sa nu inlocuiesti margarina cu unt si sa nu pui zahar in aluat.
Merci ca m-ai vizitat si mai treci,te astept cu placere.

mariana ha detto...

Buna dimineata!e ora cafelutei!si te invit cu drag s-o bem impreuna!da mi-am dat seama imediat cum t-am scris!oricum multumesc Roxana!sa ai parte de o saptamina reusita!Fac prajitura si-ti voi scrie cum a iesit!pa,pa

roxana.m. ha detto...

mersi pt cafea oricum la ora asta o beau si eu(ora 6 la noi)ca ma trezesc sa pregatesc micul dejun pt sotul meu-eu:cafea-el:lapte cu nesquik.
sa-mi scrii cum ti-a iesit prajitura.

mariana ha detto...

Este deja in cuptor!revin!

mariana ha detto...

dA,E GATA!SI A IESIT F.BUNA!POATE CAM MULTA UNPLUTURA!MERSI!TE PUP!O ZI FRUMOASA!

roxana.m. ha detto...

ma bucur ca ti-a iesit si ca ti-a placut.eu am facut-o ieri si nu mai exista-a mancat-o toata sotul meu.
de la prea multa umplutura ai taiat-o mai greu asa-i?
cred ca aveai mere mai mari nu? eu am pus mai potrivite.

mihaela ha detto...

roxana la mine pe blog te asteapta un premiu.
pupici lui stefan!

Dana2dor ha detto...

Buna Roxana, faina de tot prajiturica. Si pentru ca am niste mere cred ca ma apuc s-o fac chiar acum.
Multumesc din nou pentru premiu si sa stii ca ti l-am intors si eu in semn de apreciere.
Sa-ti traiasca puiul si sa-l vezi cat mai curand alergand...

mariana ha detto...

Buna Roxana!nu s-a taiat greu ,poate pt.ca am pus si 3 linguri de cocos!si aveam un cutit nou!eu miine o fac iar!merele le-am pus la ochiometru!o zi buna!pa,pa

roxana.m. ha detto...

ma bucur ca va place.poti sa o faci si cu branza de vaci si stafide sau cu gem acrisor amestecat cu nuci.mama mea o facea si cu dovleac dar mie nu-mi place dovleacul(ala de placinta)
pa si mai treci

kris ha detto...

Si io iau un pic :-)
Ai un premiulet, "fantasia" ciaoooo